7 Tips om jouw verhaal te schrijven!

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 06:50

Hoe schrijf je een verhaal!

 

Wow! Mijn eerste blog! Schrijven gaat mij goed af, vandaar mijn kinderverhalen op kaarten.

Maar hoe komen mijn verhalen nu tot stand?

Het idee van Panda kreeg ik toen ik in mijn auto over de A15 reed. Geen idee hoe hij in mijn hoofd kwam, maar daar was hij…. groot zacht en zoooo knuffelbaar! En ondeugend!! Oeh, zo ondeugend!

Omdat ik destijds geen werk had  en ook eigenlijk niet zo goed wist wat ik wilde, kon ik op mijn gemak gaan zitten en schrijven.

Het is misschien ook leuk om te vertellen dat ik van te voren al wist dat ik mijn panda verhaal uit zou schrijven over meerdere ansichtkaarten en dat elke kaart “moest” eindigen met een open einde. Dat idee had ik namelijk van iemand anders gekregen. Dus toen ik ging zitten wist ik wat de structuur zou moeten zijn van mijn verhaal. 

Ik deel graag wat tips met jou wat ik heb meegenomen uit het schrijven van mijn verhalen. Dus hier:

mijn 7 tips voor jou om jouw verhaal te gaan schrijven:

 

Begin gewoon! Het klinkt heel simpel. En dat is het ook! Ga zitten en begin. Zoek een plekje uit waar jij rustig kunt zitten. Leg alle afleidingen, zoals een telefoon e.d. weg en maak een begin.

Wil het niet meteen te perfect doen! Later kun je alles nog wijzigen. Dus maak het jezelf niet te moeilijk. Geloof me, je gaat het nog 100 keer nalezen en aanpassen 😉

Als je verschillende invalshoeken hebt, maak een moodboard en schrijf hier alles op. Gooi heel je hoofd leeg op dit board. Al je inspiratie, ideeën, eindes, grapjes. Alles wat in je op komt! Wat je later wel of niet wilt gebruiken kun je dan hier terugvinden. Erg handig als je het even niet neer weet.

Elke keer als je hebt geschreven leg je tekst dan in aparte versies vast op je computer. Je hoofd werkt tussen je schrijfsessies vaak lekker door en verzint allemaal andere invalshoeken. Als je dan toch je verhaal wilt wijzigen kun je hier altijd weer op terugvallen. Niks menselijks is mij vreemd zullen we maar zeggen ;-)

Vind je het moeilijk om echt te gaan zitten en schrijven? Ga eens op zoek naar andere schrijvers en organiseer een schrijversclubje die op hetzelfde tijdstip schrijven en creëer zo een stok achter de deur! Dit hoeft niet eens op één locatie te zijn, maar kan ook online. Mij bevalt dit in ieder geval heel goed!

Laat je verhaal af en toe lezen door iemand die geen familie of vriend is. Een eerlijke mening dus. Maar onthoudt! Niet iedereen houdt van dezelfde verhalen, dus vraag diverse mensen. Wat jij niet leuk vindt, vind iemand anders geweldig.

En als laatste….. wees lief voor jezelf! Geniet van het schrijven. Wat jij te vertellen hebt is altijd belangrijk en leuk voor de juiste lezer!

Laat je het mij weten als je vragen, een andere handige tip hebt of iets anders wilt delen? Ik denk graag met je mee.

Veel schrijf plezier!!

 

Verhaaltjes - enzo

Reactie plaatsen

Reacties

Claudia
8 maanden geleden

Leuke praktische tips! Ben benieuwd hoe zo'n moodboard eruit ziet dan ook!