Activiteiten met je zieke kleinkind op bed

Gepubliceerd op 3 oktober 2023 om 10:30

Creatieve ideeën om een ​​langdurig ziek kind op bed te vermaken

Het zal je maar gebeuren. Je kleinkind wordt ziek en niet zomaar ziek, nee, het is chronisch of misschien wel levensbedreigend ziek en nog vervelender; je weet niet hoelang het gaat duren. 

Je voelt je ontzettend machteloos en begaan met jouw dochter of zoon en hun zieke kind. Wellicht heeft jouw kleinkind nog broertjes en zusjes en ook daarvoor wil je er natuurlijk zijn.    

Langdurig ziek zijn kan een echte uitdaging zijn, voor het kind, maar ook zeker voor de rest van het gezin en de familie.

De ene dag heeft het kind veel energie en de volgende dag totaal geen energie. Het ene moment is het lekker vrolijk en kan het alles even vergeten en het volgende moment voelt het zich heel beroerd, moe en druilerig. En daar sta je dan als grootouder of familie aan de zijlijn. Je wilt zoveel doen, het zelfs overnemen als dit kon.

Je wilt IETS doen, de glimlach op het gezicht van je kleinkind bezorgen en het even tegen je aan drukken. Er gewoon even zijn doet vaak al wonderen.

Als het kind veel tijd in bed door moet brengen wil je als het wél uitkomt iets waardevols geven en het kind afleiden met jouw aandacht.

Voor deze opa, oma, ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes die met hun liefdevolle aanwezigheid het verschil willen maken, heb ik een aantal creatieve bed-activiteiten verzonnen om jouw te helpen die ​​glimlach op het gezicht van een ziek kind te toveren.

Ik hoop dat er iets tussen zit waar jullie blij van worden!

 

Hier een paar ideeën voor je op een rij:

 

Binnen picknick

Creëer een gezellige sfeer door een 'binnen picknick' te organiseren op bed. Bereid, als dit kan, samen gezonde snacks voor en geniet van een picknick met je kleinkinderen. Of maak van te voren een heerlijke picknick mand vol lekkers klaar en neem dit mee. Maak bijvoorbeeld een heerlijke smoothie of verse fruitdrank. Een gezellig kleedje mee... altijd succes!

Tuinieren. Ja echt waar, het kan!

Zoek wat leuke binnen plantjes, bloemen of stekkies en leer wat over tuinieren. Hoe leuk is het om samen een klein binnentuinproject te beginnen, zoals het kweken van kruiden of plantjes en bloemetjes in potten of een bak? Elke keer als je dan komt kunnen jullie genieten van weer een nieuw groen blaadje erbij of een gekleurd bloemetje.

En als er geen bloemen of planten in de kamer mogen, maak een bloembed van nepbloemen en stop er bij elk bezoek 1 bloem of een grappig cactusje bij. 

Magische wetenschappelijke experimenten

Voer eenvoudige wetenschappelijke experimenten uit op het bed, bijvoorbeeld met water en kleurstoffen om te zien wat er gebeurt. Kijk voor inspiratie op de site https://curiokids.net/nl/experimenten-om-thuis-te-doen-voor-kinderen/ en vind nog veel meer uitdagende experimenten!

Knutselen!

Knutselen vinden kinderen altijd leuk en je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Zoals lekker kleien met klei waar je nu eens niet vies van wordt en wat jullie dus makkelijk op bed kunnen doen. Kijk op  https://woewoe.nl/product-categorie/categorie/knutselen/foam-clay-categorie/ voor deze Foam clay in diverse kleuren. Neem gerust een kijkje op de site van WoeWoe voor nog veel meer originele knutselpakketten om je kleinkind mee te verrassen.

Of breng standaard wat knutselspullen mee zoals lijm, een schaar, glitters en papier om samen kleine kunstwerken te maken. Altijd gezellig!

Videochat met vrienden en familie:

Helemaal geweldig; andere familieleden of vriendjes spammen met videoberichten, zodat het kind zich verbonden voelt en gesprekken kan voeren met neefjes en nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes. Trek je laden open en ga opzoek naar leuke hoedjes, sjaaltjes en sieraden of ander gekke accessoires en maak te gekke filmpjes. Leuk voor later en gegarandeerd succes!

Theater- of poppenspel:

Voer een theatervoorstelling van poppenspel op voor het kleinkind, waarbij jullie samen grappige of spectaculaire verhalen bedenken. Dit kan met handpoppen of de leuke vingerpoppetjes die o.a. bij www.bol.com te verkrijgen zijn. 

Samen een verhaal vanaf kaarten voorlezen

Kies op www.verhaaltjes-enzo.nl/webshop een avontuurlijk en vrolijk verhaal op kaarten uit en neem elke keer dat je op bezoek gaat één of twee kaarten mee om voor te lezen aan jouw kleinkind.

Niets overtreft het magische effect van een prachtig verhaal voorgelezen door opa of oma. Kies een  boeiend kinderverhaal om samen met je kleinkinderen tot leven te brengen.

Samen een verhaal schrijven

Samen met jouw kleinkind een of hun verhaal schrijven of tekenen. Hoe bijzonder is dat? Op de website www.verhaaltjes-enzo.nl/webshop vind je het blokje Mijn Verhaaltjes – Enzo.

Op dit blokje laat je het kind hun gedachten en gevoelens schrijven of kleuren tijdens jouw bezoek of tussen jouw bezoekjes door. Dit wordt een mooie herinnering voor later en een gezellige afleiding voor jouw en je kleinkind.

Het belangrijkste is natuurlijk dat jij er bent om liefdevolle aandacht en ondersteuning te bieden aan het kind en jouw dochter of zoon. Jullie aanwezigheid zal het grootste verschil maken in deze uitdagende tijd.

Voel je vrij om deze ideeën aan te passen en te personaliseren naar jullie eigen situatie en de behoeften en wensen van het zieke kind. Ik hoop dat deze suggesties waardevol zijn en bijdragen aan mooie momenten samen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.